Întâlnire cu Bujor NEDELCOVICI

Consulatul General al României la Milano, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția și Editura Rediviva,

vă invită Joi 13 noiembrie, ora 18.30

la întâlnirea cu unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români ai diasporei:

 Bujor NEDELCOVICI (Prezent la Milano cu ocazia festivalului BOOKCITY)

Întâlnirea cu cititorii români va avea loc la Consulatul General al României de la Milano în Via Gignese 2 ( Metrou – Linea Rossa, stația Piazzale Lotto)

Serata va fi moderată de scriitoarea Ingrid B COMAN, traducătoarea romanului Dimineața unui miracol  de Bujor Nedelcovici (”La mattina di un miracolo”, Rediviva 2014) prezentat cu succes în acest an la Salonul Internațional de Carte de la Torino. Introducerea va fi făcută de consulul general al României la Milano, dl. George Bologan.

Scriitorul Bujor Nedelcovci, care trăiește la Paris, a fost invitat de Institutul Cultural Român și de Cercetare Umanistică din Venetia pentru a participa la Festivalul Bookcity, la mai multe întâlniri cu publicul italian, organizate în diferite locații din Milano. Bujor Nedelcovici este romancierul pe care N. Ceaușescu l-a criticat personal, în Conferința PCR de la Mangalia, după ecranizarea romanului său “Faleze de nisip” 1981. Ingrădirea libertății de exprimare și cenzura anilor ’80 l-au determinat pe Bujor Nedelcovici să ia calea exilului, stabilindu-se la Paris în 1987. Scriitorul a suferit împreună cu familia ororile dictaturii comuniste, fiind expropriaţi, umiliţi şi aruncaţi în puşcării, pentru o perioadă de timp, din nevoia de a-și asigura existența, B. Nedelcovici a fost obligat să lucreze ca muncitor necalificat pe ”marile şantiere socialiste”.

Născut la 16 martie 1936 la Barlad, Bujor Nedelcovici urmează cursurile Liceului ”I.L.Caragiale” din Ploiești, iar în 1955 termină Facultatea de Drept din Bucuresti. Este avocat la Baroul de Avocați din Ploiești de unde este radiat din motive politice (tatăl său a fost arestat) și muncește timp de 12 ani pe diverse șantiere și uzine din țară: Bicaz, Brașov și București. Debutează în 1970 cu romanul ”Ultimii”, colaborează cu mai multe reviste și ziare și publică romanele: ”Fara visle”, ”Noaptea”, ”Grădina Icoanei”, ”Zile de nisip”, ”Somnul vameșului”, premiate de Uniunea Scriitorilor și Asociațiile Scriitorilor din România. In 1981, romanul ”Zile de nisip” este ecranizat –”Faleze de nisip”, regia Dan Pita – dar imediat filmul este retras de pe ecrane din dispoziția lui N. Ceaușescu care îl critică vehement în 1982 la Conferința ideologică de la Mangalia. In 1982, devine redactor-șef la Almanahul literar București și șeful secției de proză al Asociației Scriitorilor din București. Romanul ”Al doilea mesager”, interzis de cenzură și de doua edituri din România, este trimis pe căi clandestine și apare la Editura Albin Michel de la Paris. Primește Premiul libertății, oferit de Pen Clubul Francez. In 1987, B. Nedelcovici părăsește România și cere azil politic în Franța unde publică mai multe romane. In 1992 primește Premiul Academiei Romano-Americane de Arta și Știința pentru romanul ”Al doilea mesager”. In 1990 este distins cu gradul de Chevalier de l’Ordre et des Lettre și devine membru al Asociației Autorilor și Compozitorilor  Dramatice și al Societății Oamenilor de Litere Francezi. Printre romanele sale amintim: “Somnul vameșului”, “Imblânzitorul de lupi”, “Fără vâsle”, “Grădina Icoanei”.

Manifestarea este rezultatul bunei colaborări dintre Centrul cultural Italo-Român din Milano și a IRCCU Veneția și se înscrie în acțiunile Consulatului General al României, de promovare a reprezentanților condeiului românesc în străinătate și a susținătorilor valorilor universale ale libertății, în contextul marcării a 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.
Intrarea este liberă!

Vă așteptăm!

Participanții sunt rugați să aibă asupra lor un document de identitate. Vă mulțumim pentru colaborare!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *