„Badante pentru totdeauna”, o carte despre viața româncelor din Italia

Primele două capitole din cartea „Badante pentru totdeauna” de Ingrid Beatrice Coman, volum în pregătire la editura Rediviva, au fost lansate zilele trecute.

Capitolele fac parte din romanul inspirat din istoria recentă a României “Badante pentru totdeauna”, povestea unei mame nevoite să-şi lase copiii în urmă pentru a le putea oferi o viaţă mai bună.

“Cartea aceasta nu-şi pleacă urechea la sunetul sec al pietrelor. Au căzut prea multe ca să le mai numărăm. Ea încearcă doar să simtă intervalul tăcerii dintre o piatră şi alta. Tăcerea aceea este o piatră nearuncată. Şi tocmai în tacerea aceea, în spaţiul acela de lovitură neîntâmplată, s-a aşternut pe hârtie această poveste”, consideră autoarea.

Ingrid Beatrice Coman a mai scris și culegerea de povestiri “Satul fără mămici” care dă voce „orfanilor albi”.

Multe s-au spus despre femeile care şi-au lăsat în urmă copiii ca să-i apere de nevoi, plecând la muncă în străinătate. Badante, cum li se spune, un termen care a traversat graniţa şi a intrat de drept în vocabularul românesc. Judecate, acuzate, puse la zid, de puţine ori au avut şansa să se ridice şi să se apere. Veşnic dispuşi să aruncăm prima piatră, rareori ne uităm în urmă să vedem cât de mult a durut”, mai subliniază Ingrid Beatrice Coman.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *